اگر در حوزه بورس و مفاهیم آن سرکی زده باشید متوجه خواهید شد واژه مجمع بورس جزء واژه های پرتکرار به حساب میآید و همیشه پس از مجمع، تصمیمات بسیار مهمی اتخاذ میشود که در رشد یا افت سهام تاثیرگذار است. به عبارت سادهتر؛ منظور از مجمع، گردهماییست که توسط سهامداران و مدیران یک شرکت صورت میگیرد تا با همفکری یکدیگر تصمیمگیریهای مهمی را در راستای افت یا رشد سهام اتخاذ نمایند. سهامداران میتوانند در این گردهمایی با توجه به میزان سهامی که در اختیار دارند رای دهند.
قبل از تمامی این اتفاقات پس از آن هیات مدیره در طی مدت ۱۰ روز از برگزاری این مجمع آگهیهای بسیار زیادی را در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر میکند تا تمامی سهامداران نسبت به این موضوع آگاه شوند.
پیشنهاد میکنم بعد از مطالعه کامل این محتوا،محتوای بورس چیست رو مطالعه کنید که همراه با فایل صوتی مطالب خوبی گفته شده.
انواع مجامع بورسی
همانطور که گفته شد مجمع بورس به دو دسته مجمع عادی سالیانه و مجمع فوقالعاده دسته بندی میشود. حال بیایید هر یک از آنها را بشناسیم؛
* مجمع سالیانه
در این مجمع سهامداران هر سال تنها یک بار گرد هم جمع می شوند و عملکرد سالیانه خود را به صورت گزارش در اختیار سهامداران قرار میدهند و تصمیمگیریهای مهمی را در راستای ارزش و سود تقسیمی به سهامداران اتخاذ مینمایند. در این راستا هیئت مدیره شرکت موظف است تا این گردهمایی را تدارک ببیند.
* مجمع فوق العاده
به غیر از مجمع سالیانه که در رابطه با آن توضیحاتی خدمت شما ارائه دادیم؛ مجمع دیگری به نام مجمع فوق العاده بورس وجود دارد که توسط شرکت برگزار میشود. این مجمع تنها به مواردی مانند افزایش سرمایه شرکت، تغییر نشانی، تغییر نشانی و نام شرکت و… اختصاص دارد و تصمیم گیریها در این نوع گردهماییها اتخاذ میشود.
جالب اینجاست که در شرکتهای کوچک و متوسط نیز جلسههای مختلفی به صورت مداوم برگزار میشود اما با این تفاوت که تنها در مجمع بورس، تمامی سرمایه گزاران حضور دارند. با این تفاسیر میتوان درک کرد؛ اینبار اگر خبری تحت عنوان برگزاری مجمع به گوش شما رسید؛ پس ارزش سهام شما دستخوش تغییرات گستردهای خواهد شد.
مجمع موسس چیست؟
پس از اینکه در رابطه با مجمع عمومی سالیانه و مجمع فوق العاده توضیحاتی خدمت شما ارائه دادیم؛ شاید بد نباشد کمی بیشتر در رابطه با مجمع و البته مجمع دیگری به نام مجمع موسس بدانید.
این مجمع که به نام مجمع موسس شناخته میشود براساس قانون ماده ۱۷ قانون تجارت، با رعایت تمامی قوانین و مقررات تشکیل میشود و وظیفه رسیدگی و احراز پذیرهنویسی تمامی سهام شرکت و پرداخت مبلغهای لازم در رابطه با اساسنامه شرکت و تصویب آن را برعهده دارند. حتی انتخاب اولین مدیران و بازرسان شرکت در این مجمع انتخاب میشود.
معمولا مدیران و هیئت رئیسه عضو این مجمع برای انجام هرگونه دعوت و ابلاغیه به سراغ روزنامههای کثیرالانتشار میروند تا مالکان سهام را برای تشکیل مجمع عمومی سالیانه خبردار نمایند.
به عبارت سادهتر: مجمع عمومی موسس نوعی مجمع عمومی تاسیس کننده شرکت به حساب میآید که اغلب در حین راهاندازی و تاسیس شرکت به وجود میآید. درواقع تمامی شرکتهای سهامی عام موظفند که این مجمع را تشکیل دهند. در صورتی که برای شرکت های سهامی خاص هیچ لزوم و الزامی در این زمینه وجود ندارد.
این مسئله را فراموش نکنید که مجمع موسس جزء اجزای ضروری تشکیل شرکت سهامی عام به شمار میآید و از دو گروه سرمایه گذار و پذیره نویسان تشکیل می شود.
سود مجمع چیست؟
اصلیترین دلیلی که باعث میشود سهامداران در مجمع سالیانه و یا فوق العاده شرکت نمایند؛ رسیدن به جمعبندی درستی از سود برای توزیع به باقی سهامداران است. برخی از شرکتهای فعال در این حوزه در مدت زمان کوتاهی تصمیم به تقسیم سود نقدی بین سهامداران میگیرند و برخی دیگر تا آخرین زمان موعد تقسیمبندی صبر میکنند و پرداختی را انجام نمیدهند.
از همینرو باید قبل از برگزاری مجمع نسبت به زمانبندی پرداخت سود اطلاعاتی داشته باشید تا تصمیم گیری بهتری در راستای سرمایه گذاری خود صورت دهید.
معمولا آن زمانی که دریافت بازده نقدی سرمایه گذاری به حداکثر مقدار خود میرسد، مدیران و هیئت رئیسه شرکت ها به واسطه جبران کمبود نقدینگی و البته جلوگیری از خروج منابع مالی تمایل کمتری به تقسیم سود خود دارند. از همینرو در مجمع سالیانه تصمیماتی اتخاذ میشود که به صورت خلاصه در سایت کدال با عنوان خلاصه تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه ارسال می شود.
باید بدانید که این قانون برای تمامی شرکتها صدق میکند و حتی شرکتهای سودده، سالیانه تنها یکبار سود نقدی یا همان DPS را به سهامداران خود پرداخت مینمایند. این مسئله را نیز باید در نظر داشته باشید که امکان عدم پرداخت در یک سال مالی نیز وجود دارد. زیرا ممکن است شرکت در یک سال مالی نه تنها با هیچگونه سودی مواجه نشده باشد، بلکه زیادده باشد. به همین دلیل است که از بورس به عنوان یک بازار پر ریسک یاد میشود.
*پیشنهاد میکنم محتوای تفاوت EPS و DPS در بورس را مطالعه کنید
حد نصاب برگزاری مجمع
در این راستا باید بگوییم با توجه به مجمع عمومی سالیانه، فوق العاده و موسس، حد نصاب میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال در نوبت اول، حد نصاب برای تشکیل مجمع عمومی عادی چیزی حدود نصب به علاوه یک اعضا یا وکلای آنهاست. در صورت عدم تشکیل مجمع، مرجع دعوت کننده موظف است صورت جلسهای را تنظیم کند و در آن قید نماید که در طی مدت حداکثر ۷روز مجدد از اعضا برای نوبت دوم دعوت به عمل می آید، سپس آن را به امضای حاضرین در جلسه برساند.
نوبت دوم با حضور هر تعداد اعضا رسمی تشکیل خواهد شد. آن دسته از تعاونیهایی که کمتر از ۵۰۰ اعضا دارند حضور ۴ اعضا و تعاونی هایی که بیشتر از ۵۰۰ نفر اعضا دارند حضور ۷ نفر از اعضا برای تشکیل مجمع عمومی عادی کفایت میکند. دقت داشته باشید در صورتیکه تعداد حداقلی اعضا در نوبت دوم تشکیل نشد؛ شایسته نیست با هر تعداد در مورد آن تصمیم گرفته شود.
در این میان برای بسیاری از شرکتهای تعاونی که در طبقهبندی گروههای تعاونی خاص قرار میگیرند و بیشترین آنها و نیز اتحادیهها به لحاظ محدود بودن اعضا مشکل رسمیت جلسات مجامع عمومی وجود ندارد و گاهی به علت حضور همه اعضا شاید در یک جلسهها نیاز به تشریفات صدور و انتشار آگهی دعوت هم حتی نباشد.
تاریخ مجمع سالیانه شرکتها
با توجه به این مسئله که شما به عنوان سرمایهگذار در کدام یک از بازارهای سرمایه، سرمایهگذاری انجام میدهید باید بدانید که مجمع عمومی عادی سالیانه و فوق العاده در چه تاریخ و زمانی برگزار میشود. لیست شرکتها هرساله اعلام میشود و در صورت آگاهی میتوانید اقدامات اولیهای را آغاز کنید.
اما طبق ماده ۸ دستورالعمل های اجاری دعوت به حضور در مجامع بازار بورس نیازمند ارائه زمان، تاریخ، محل تشکیل و دستور جلسه مجامع عمومی در روزنامه های کثیرالانتشار و یا سایت های اینترنتی می باشد و این دعوت باید حداقل ۱۰ روز قبل از برگزاری برای سرمایه گذاران افشا شود. در غیر اینصورت هیچگونه سندیت ندارد و سرمایه گذار میتواند با عدم حضور خود مجمع را برهم بزند و آن را به نوبت دوم، سوم و… بکشاند.
*پیشنهاد میکنم محتوای سرمایه گذاری در بورس را مطالعه کنید
خرید سهام قبل از مجمع
تاکنون به خرید سهام قبل از تشکیل مجمع فکر کردهاید؟ اگر جزء سهامداران بازار بورس به شمار میآیید در چه زمانی اقدام به خرید بورس کردهاید؟ تاکنون این فکر به ذهن شما خطور کرده که خرید سهام قبل و بعد از تشکیل مجمع میتواند برای شما مفید یا مضر باشد؟
باید بگوییم؛ شرکت در بازار سرمایه به دو دسته رشدی و ارزشی تقسیمبندی میشوند و آن دسته از شرکتهایی که درآمدهای آنان رو به رشد است و سودآوری بیشتری را به دنبال دارند جزء دسته رشدی و آن دسته از شرکتهایی که سودآوری مناسبی دارند در دسته ارزشی قرار میگیرند.
مسئله اینجاست که شرکتهای ردی هیچگونه تمایلی به تقسیم سودهای سالیانه خود ندارند و از سود سهامداران برای سرمایهگذاری در پروژههای جدید استفاده میکند. از همینرو معمولا خرید سهامی که در حال افزایش است اما تقسیم سودی ندارد نمیتواند جذابیت بالایی برای سرمایه گذاری داشته باشد.
قیمت سهام بعد از مجمع
این مسئله رو هیچگاه فراموش نکنید؛ طبق قوانین خود سازمان بورس روزی که مجمع میخواهد برگزار شود حداقل یک روز کاری قبل از مجمع باید نماد متوقف شده باشد. حتی در زمان برگزاری مجمع تقسیم سود اغلب شرکتها، مجمع سهم را متوقف میکنند.
از طرفی دیگر پس از مجمع تصمیم میگیرند تا منطقی کاملا اصولی و صحیح را بر روی قیمتها بگذارند و سپس آن را باز کرده تا سهامداران خرید را صورت دهند. برای آگاهی از قیمت نیز باید قیمت قبل از مجمع را منهای سودی که در مجمع تقسیم میشود کنید.
در هر مجمعی، ثروت سهامداران قبل از مجمع و پس از مجمع نباید تغییر کند. بنابر این قیمت سهام بعد از مجمع برابر است با قیمت قبل از مجمع منهای سود تقسیمی. پس منظور از قیمت پایانی، قیمت پایانی قبل از مجمع است. اگر تمایل به خرید سهم و شرکت در مجمع دارید، باید حداکثر ۲ روز کاری قبل از تشکیل مجمع اقدامات اولیه برای خرید در بازار را آغاز کنید.
بازگشایی سهام بعد از مجمع
همانطور که گفته شد شرکت های عضو بازار بورس، تقریبا ۲ روز قبل از برگزاری مجمع عادی و فوق العاده هرگونه خرید و فروش را متوقف میکنند. اما تاکنون به چگونگی بازگشایی آن پس از مجمع فکر کردهاید؟ باید بگوییم که این بازگشایی کاملا متفاوت است. این بازگشایی کاملا براساس شرایط و مقررات خاص خود صورت میگیرد و حتی پس از برطرف شدن تمامی موانع موجود پیامی توسط ناظر بازار در سایت tsetmc.com ارسال میشود و خبر بازشدن نماد را اعلام میکند.
این تاریخ معمولا در صورت عادی بودن شرایط؛ حداکثر ۲ روز کاری پس از برگزاری مجمع است. در صورتی که سهام شما در مجمع عمومی فوق العاده قرار داشته باشد و تصمیمات آن هرگونه تغییرات مثبت یا منفی را در سرمایه شما به وجود آورده باشد و یا هرگونه اوراق بهادار را به منظور تامین مالی منتشر کرده باشد؛ حداکثر ۲روز کاری پس از برگزاری مجمع بازگشایی خواهد شد و بازگشایی، مشروط به افشای پیش بینی پس از اعمال اثر تغییرات سرمایه است و نماد، بدون محدودیت دامنه نوسان باز می شود.
کلام آخر
در این مقاله تا حد امکان تلاش کردیم تا شما را نسبت به بازار بورس، مجامع مرتبط با آن، چگونگی تشکیل مجامع، تاریخ، تعداد اعضا و…. آشنا کنیم. حال میدانید که هر کدام از مجامع در چه جایگاهی برای شما کاربرد دارد و حتی چگونه میتوانید از تاریخ و زمان برگزاری آن آگاه شوید. این آگاهی به شما کمک میکند تا تصمیمگیری های بسیار دقیق و درستی را در راستای سرمایه گذاری اتخاذ نمائید و در زمینه پیشبرد اهداف خود و رسیدن به سود بیشتر دید بازتری داشته باشید.
با این وجود توصیه میشود که حتما قبل از هرگونه تصمیمگیری و اقدام به عمل با مشاوران و متخصصان ما مشورت کرده تا راهنماییهای دقیقتری را دریافت نمائید و هرگونه ریسک را به صفر برسانید. برای اینکار میتوانید محتواهایی که در سایت بورس ملت هست را با دقت مطالعه کنید تا بهنرین نتیجه را بگیرید.
سلام مهندس جان یه راهنمایی میخواستم ازتون من سهم دروز _ کنور رو خریدم ولی هر روز میاد پایین مجمعی چیزی برگزار نمیشه یه سودی ب ما بده؟۳ماهه هر روز داره منفی میخوره اگه میشه به این سهم ها هم نگاه کنید اگر بد باش بفروشم شرش کم بشه پولمون که با هزار بدبختی جور کرده بودیم جلوی چشممون داره از یگبین میره
سلام دوست عزیز من الان سهم هایی که فرمودید رو بررسی کردم و اگر من جای شما بودم به هیچ عنوان نمیفروختم -این سهم هاجاماندگی زیادی دارن و در ۲سال اینده رشد خوبی رو شاهد خواهیم بودو توصیه من این است که با اصلاح های کوتاه مدت و میان مدت سهام های باارزش خودتون رو نفروشید-گرگ های بازار در کمین نشته اند تا سهم های شمارو مفت بخرند
امیدوارم پاسخ خوبی داده باشم
موفق باشید